Frågor & svar

Hitta de vanligaste frågorna och svaren kring Plackers produkter, miljö- och hållbarhetsarbete och munhälsa här.

Användning

Hur använder jag Plackers tandtrådsbyglar effektivast?

Lirka in tråden med en lätt sågande rörelse mellan tänderna (det går även att lätt pressa över- eller underkäken mot bygelskaftet för att föra in tråden mellan tänderna). Rengör sedan genom att varsamt i sidorörelse föra tråden upp och ner längs tandytan.

Läs mer om hur du flossar här.

Hur använder jag Plackers mellanrumstandborstar effektivast?

Tänderna i främre munnen: för varsamt in borsten och vrid den försiktigt mellan tänderna i höjd med tandköttet. Borsta sedan försiktigt fram och tillbaka mellan tänderna för att avlägsna plack och matrester.

Tänderna i bakre munnen: genom att böja lätt på handtaget kommer du åt att rengöra även i de svåråtkomliga mellanrummen vid kindtänderna. Borstarna kan användas både från in- och yttersidan av tänderna.

Vid användning av mellanrumstandborstar är det viktigt att välja rätt storlek, rådgör gärna med din tandläkare eller tandhygienist så hjälper de dig. Det är inte ovanligt att det kan behövas olika storlekar, för olika delar av munnen.

Hur använder jag Plackers tandstickor effektivast?

För in stickan mellan tänderna och rengör med en ut- och ingående rörelse. Rengör försiktigt och forcera aldrig in stickan i trånga mellanrum.

Hur använder jag Plackers Grind No More?

Klar att använda, (utan kokning) antingen i över- eller underkäken – vilket som känns bäst. Skölj bettskenan mellan användningarna och byt ut den vid tecken på slitage, ofta efter ca tre nätter. Mer instruktioner medföljer i förpackningen.

Hur når jag bäst de bakre tänderna med tandtrådsbygeln?

För de bakre tänderna får du ett bättre och stadigare grepp om du böjer bygelns handtag på hälften. Du når längre in i munnen och skaftet skaver inte mot tunga eller svalg. Plackers Grip är speciellt designad för lättare åtkomlighet bland de bakre tänderna.

Det finns flera knep för att öka åtkomligheten bland de bakre tänderna.

  • Böj bygeln på mitten (kräver lite kraft) så får du en vinkel som underlättar åtkomsten.
  • För in bygeln mellan tänderna genom att placera bygeln och sedan bita försiktigt med käken. På så vis glider den lätt genom tänderna utan att du behöver använda en sågande rörelse, som kan vara svårt när det gäller de bakre tänderna.
  • Använd Plackers Grip för de bakre tänderna. Denna produkt är speciellt utvecklad för att underlätta åtkomligheten.

Vanlig tandtråd fransar och går ofta sönder. Hur kommer det sig att jag nu kan jag använda en Plackers till hela munnen och den är fortfarande som ny?

Det är tack vare den unika och världspatenterade Tufflosstråden som Plackers blir så hållbar. Tråden är så stark att den t o m används till att producera skottsäkra västar.

Plackers är den bästa tandtråd jag någonsin använt. Finns den även att köpa på rulle?

Tufflosstråden går inte att köpa på rulle. Tråden är så hal att det inte skulle gå att hålla den med fingrarna. Även styrkan gör att den nästan är omöjligt att klippa den med sax.

Vad gör jag när Plackers tandtråd fastnar mellan tänderna?

Om det händer – har du troligtvis ett överhäng från någon fyllning eller krona (din tandläkare bör jämna till den). Lirka tråden mjukt fram och tillbaka till dess att den lossnar. Du behöver inte oroa dig – har du fått in den så kommer du även att få ut den!

Hur ofta bör jag rengöra med Plackers?

Idealiskt vore att rengöra tänderna efter varje måltid – men använder du Plackers i samband med kvällstandborstningen så räcker det. Eftersom Plackers är så enkla att bära med sig i fickan eller väskan går det bra att rengöra var som helst – när som helst.

Hur länge kan jag använda Plackers produkter?

Så länge den känns fräsch och inte blivit alltför sliten, det är bara att skölja av den precis som en tandborste.

Var kan jag köpa Plackers annanstans än hos min tandläkare?

För privatpersoner finns Plackers att köpa i alla välsorterade dagligvaruhandelbutiker och samtliga i landet auktoriserade Apotek.

Varför är tråden inte alltid helt spänd?

När tråden inte är helt spänd omsluter den bättre tanden och rengör därmed en större yta.

Innan tandtrådsbyglar och Plackers fanns så rekommenderade tandläkarna att man håller tandtråden så att den formar sig runt tanden när man rengör. På så vis når man en större del av tandytan.

Hur många gånger ska man ”dra” Plackers längs med tanden?

Det beror på hur ofta du använder Plackers. Tandläkare rekommenderar daglig användning och då räcker det med 1-3 gånger upp och ner längs varje tandsida. Om du använder Plackers mer sällan så blir det ett bättre resultat genom att föra tråden fler gånger upp och ner. Ett tips är att lyssna på ljudet när du använder Plackers. När tandytan blivit ren och man fått bort den biofilm som uppstått så hör ofta ett särskilt skrapljud.

Med tandstickan kan man komplettera tandtrådsrengöringen, t ex i tuggytorna, och även stimulera tandköttet.

Varför finns inte Plackers Grip med dubbeltråd?

Vi håller med om att en sådan produkt skulle vara intressant. Dock är det begränsat med plats på marknaden och vi har inte möjligheten att erbjuda alla kombinationer av form, färg och funktion. Vi har även indikationer på att en sådan produkt skulle vara svåranvänd på grund av formen och att en av trådarna då tenderar att fastna mot tandens tuggyta.

Innehåll & Miljö

Vilket material är Plackers tandtrådsbyglar tillverkade av?

Skaftet är av plasttypen polypropen (PP) och tråden är av polyeten (PE/UHMWPE). Alla våra tandtrådsbyglar består av samma material.

Vilket material är Plackers Dental Brush tillverkade av?

Handtaget är av lågdensitetspolyeten, LDPE, belagt med rostfritt stål.

Vilket material är Gentle Picks tillverkade av?

Gentle Picks består av polypropen (PP) och termoplastiskt gummi (TPE).

Vilket material är Grind No More tillverkade av?

Grind No More är gjorda av en sampolymer av eten och metylakrylat.

Vad består tandtråden på byglarna av?

Högdensitetspolyeten som är hårt tvinnad. Den innehåller varken vax eller fluor och inga tillsatser eller perfluorerande ämnen som PFAS, PTFE, PFOA, PFC eller BPA.

Twin, Grip och Micromint är doppad i en mintlösning som endast är en smaksättare och består av syntetiskt framställd mint.

Finns det skadliga ämnen i Plackers produkter?

Nej, våra produkter är fria från bisfenoler och skadliga tillsatser.

Innehåller Plackers produkter Rosin eller kolofonium?

Nej.

Innehåller Plackers produkter latex?

Nej, de är helt latexfria. Vid tillverkningen används inte heller latexhandskar eller produkter, men är du allergisk råder vi dig ändå att vara försiktig och uppmärksam efter reaktioner. Många gummiprodukter kan innehålla latex, som tejp, hjul, skosulor, gummihandtag, vilka kan återfinnas i fabriker.

Innehåller Plackers produkter bisfenoler?

Nej, plasten är helt fri från Bisfenol A och andra bisfenoler.

Innehåller Plackers produkter teflon?

Nej.

Använder ni bivax?

Nej, alla våra produkter är vaxfria.

Finns Plackers produkter även med fluor?

Nej.

Fluor är bra för tänderna, varför har Plackers produkter inte det?

Fluor i tandkräm har god förmåga att verka in mellan tänderna, särskilt om utrymmet är fritt från plack. Då Plackers produkter avlägsnar plack så resulterar det i att fluoret verkar effektivare mellan tänderna, en effekt som är mycket större än vad fluor på tråden kan uppnå. Fluor är samtidigt kontroversiellt och vissa vill välja bort ämnet, genom att vi inte tillsätter fluor på produkterna kan var och en själv välja genom valet av tandkräm.

Innehåller Plackers produkter några animaliska ingredienser?

Nej, alla våra produkter är helt vegetariska. Självklart har inga djurtester genomförts i framtagningen av produkterna.

Är Plackers produkter veganska?

Själva produkterna är helt veganska, däremot kan vi inte med 100 procent säkerhet fastställa att fabrikerna och produktionen i alla led är helt fria från animaliska oljor för smörjning av sina maskiner, varpå vi inte marknadsför våra produkter som helt veganska.

Vad består Plackers påse av?

Det är en PET/PE-påse.

Finns Plackers med tjockare tråd?

Nej, Plackers finns inte med tjockare tråd. Hela idén med tandtråd är att den i motsats till platta och vaxade trådar skall skrapa bort belägg från dina tänder. Först när du hör ett gnisslande ljud vid användningen av Plackers tandtrådar vet du att tanden är fri från bakteriebelägg.

Hur arbetar Plackers med hållbarhet och miljöfrågor?

Vi tillämpar ett helhetsperspektiv på hållbarhet där alla aspekter vägs in, med delområden som inkluderar hälsa, miljö, kvalitet och socialt ansvarstagande. Detta arbete utförs systematiskt och följs även upp internt.

Plackers har nyligen uppdaterat designen på de mest säljande tandtrådsbyglarna och därmed reducerat mängden plast med ca 20 procent. Målsättningen är att all plast i Plackers produkter och förpackningar ska komma från förnyelsebara källor samt när så är lämpligt även ska kunna brytas ner på kort tid ifall de hamnar i naturen. Vi strävar även efter miljöeffektiva transporter i alla led.

Påverkan på miljön finns i all produktion av produkter och vad som är miljövänligt är relativt. Plackers produkter håller hög kvalitet och kan normalt återanvändas flera gånger, vilket totalt ger mindre påverkan på miljön än många alternativa produkter.

Hur ska Plackers produkter och förpackningar källsorteras?

Plackers förpackningar som är av plast bör källsorteras som plast. Förpackningar som kombinerar plast och kartong bör separeras och källsorteras som plast respektive pappersförpackningar.

Förbrukade produkter slänger du i brännbart.

Hälsa

Kan jag bli sjuk av dålig munhälsa?

Ja. Dålig munhälsa kan leda till tandlossning, vilket i sin tur kan leda till bland annat cancer, hjärtkärlsjukdomar, Alzheimers och diabetes.

Läs mer här.

Hur vet jag om jag har dålig munhälsa?

Dålig andedräkt, tandkött som lätt börjar blöda och lösa tänder är alla varningssignaler på dålig munhälsa.

Vad är tandlossning?

Tandlossning är en folksjukdom som orsakas av en inflammation i tandköttet. Ett annat namn för tandlossning är parodontit.

Läs mer om tandlossning.

Vad är parodontit?

Vad är parodontit?

Parodontit är ett annat namn på tandlossning.

Läs mer om tandlossning.

Hur vanligt är tandlossning?

Nästan varannan vuxen drabbas av tandlossning. Det är en av våra vanligaste folksjukdomar och orsakas av en inflammation i tandköttet.

Läs mer om tandlossning.

Hur vet jag om jag har tandlossning?

I början skiljer sig symptomen på tandlossning inte så mycket från tandköttsinflammation. Ett symptom kan vara att tandköttet lätt börjar blöda. I takt med att sjukdomen fortskrider så skapas en ficka mellan tand och tandkött och tänderna kan kännas lösa eller flyttar på sig. Om du misstänker att du har tandlossning bör du uppsöka tandläkare omgående.

Läs mer om tandlossning.

Hur undviker jag tandlossning?

Håll koll på tandköttet, borsta noggrant och rengör mellan tänderna varje dag. Då minskar du risken för tandlossning.

Läs mer här.

Jag har ont i tandköttet, vad beror det på?

Smärta i tandköttet kan ofta bero på tandköttsinflammation. Symptom för ett infekterat tandkött är rodnad, svullnad, tandköttet blöder lätt och ökad känslighet, ömhet eller ilningar i tänderna. Tandköttsinflammation kan leda till tandlossning, en allvarlig sjukdom.

Det blöder i tandköttet när jag använder tandtråd eller borstar tänderna, ska jag vara orolig?

Det kan bero på att du har tandköttsinflammation, vilket kan leda till tandlossning och allvarligare sjukdomar som hjärtkärlsjukdomar och diabetes. Med goda munvårdsrutiner som att borsta tänderna och använda tandtråd både ofta och regelbundet kan du förebygga allvarliga sjukdomar. Har du stora besvär bör du besöka tandläkare.

Vad är karies?

Karies, hål i tänderna, är skadliga bakterier i munnen som luckrar upp tandytans emalj. Karies undviks bäst genom goda rutiner för munhälsa – genom att två gånger per dag borsta tänderna med fluortandkräm och en minut per dag använda tandtråd samt undvika småätande mellan målen.

Har du fortfarande frågor?

Kontakta oss så hjälper vi dig.