Varför får man hål i tänderna?

Karies (hål i tänderna) är utan tvekan den mest utspridda sjukdomen i Sverige idag. Minst 95 % av befolkningen drabbas av karies någon gång i livet. I saliven finns en mängd bakterier (lactobaciller och mutansbakterier) som har förmågan att sätta sig fast på tänderna. Det enda dessa bakterier gillar och kan äta är socker. Varje gång man stoppar något i munnen som innehåller socker passar bakterierna på att äta en del av sockret som passerar tänderna.

Av sockret bildar bakterierna dels en stark syra och dels ett slags klister som gör att de klibbar fast ännu bättre på tanden och bildar små sammanhängande beläggningar (plack).

Syran som bildas fräter på tanden och skapar därigenom små mikroskopiska hål. I saliven finns dock ett försvarssystem som omedelbart sätter igång att motverka syrabildningen. Det tar saliven ungefär 30 minuter att neutralisera syran. Därefter startar saliven som också innehåller kalk ett reparationsarbete för att laga det lilla mikroskopiska hål som bildats efter syrafrätningen.

Detta lagningsarbete tar c:a 2 timmar. Efter dessa två timmar är tanden hel igen. Men om man stoppar något i munnen som innehåller socker innan det gått 2 timmar avbryts reparationsarbetet och den nya syran som bildas fortsätter att fräta lite djupare in i tanden.

Om detta upprepas under en längre tid uppkommer så småningom ett hål (karies) som man kan se med blotta ögat. Hål får man oftast på tuggytorna och på sidoytorna mot granntanden eftersom dessa ytor är svåra att hålla rena. Det är även vanligt med karies i skarvar mellan fyllningar och tand då dessa kan vara svåra att komma åt vid borstning.