När man har börjat få besvär med tandlossning så har det ofta gått långt. Man kan ha ömma tandhalsar, ilningar, smärtor, lösa tänder, dålig andedräkt (halitosis) och en rad andra symptom.
Det första man bör göra är att ta kontakt med sin tandläkare och be att få remiss till en specialist, en parodontolog. Sjukdomen i ett akut stadium är så allvarlig att man inte rår på detta på egen hand.
Vilka akutåtgärder finns?
Det första man vill uppnå är att döda de mest aggressiva och svåråtkomliga bakterierna i tandköttsfickan. Att använda tandtråd hjälper inte och kan till och med vara farligt då man riskerar att sprida dessa bakterier till nästa tand och tandköttsficka. Inte heller antibiotika (penicillin) biter på dessa bakterier.
Det finns starkt bakteriedödande medel som heter klorhexidin (Corsodyl) som man kan skölja med. Tandläkaren kan även spola tandfickorna med detta.
I svåra fall kan även delar av det infekterade tandköttet behöva avlägsnas för att infektionen ska kunna stoppas. Man talar då om tandköttskorrigering och operation.
Men som sagt, det finns specialister på området och du bör alltid söka hjälp snarast.
Tandlossning kan vara livsfarligt
Förr hade man inte lika goda möjligheter att stoppa tandlossning och då var praxis att man ganska tidigt drog ut alla drabbade tänder för att förhindra att infektionen sprider sig och för att detta faktiskt är så allvarligt att livet kan stå på spel.
Visste du att problem med munhälsan och tandlossning var förr en av de vanligaste dödsorsakerna? Läs mer om munhälsans historia här.